Historie


Den Haag is ontstaan buiten de muren van het Jachtslot van de Graven van Holland. Dat jachtslot was omstreeks 1248 gebouwd op een duintop bij een meertje. Dat duinmeertje werd "gevoed" door twee beken. De Bosbeek en de Duinbeek.

De Bosbeek is voor een groot deel gedempt, maar de Duinbeek bestaat nog steeds. Ook het meertje bestaat nog, al zal vrijwel niemand er nog een duinmeertje in herkennen : de Hofvijver.

De Duinbeek (ook wel Haagse Beek of gewoon Beek genoemd) begint in de duinen bij Kijkduin en stroomt al duizenden jaren evenwijdig aan de duinenrij in de richting van Scheveningen. Een versterkt huis van een Graaf van Holland stond al omstreeks 1097 bij het duinmeer (Hofvijver). Dit huis werd "s Hage (of "s Haga) genoemd. Het stond niet op de plaats van de huidige Ridderzaal, maar op het plein dat we Plaats noemen. Het huis heeft tot de 16e eeuw bestaan en werd lange tijd als Herberg (De Zwaan) gebruikt.

Het Beekwater wordt onder het Kanaal doorgeleid en verdwijnt dan ook niet direct naar zee. De Beek slingert zich door het park Sorghvliet en langs het Vredespaleis. De rest van de route naar het centrum van de stad ligt sinds de 19e eeuw "ondergronds". De Beek stroomt onder de Zeestraat en het Noordeinde door naar de Kneuterdijk en uiteindelijk komt het water (via een waterval) in de Hofvijver terecht. Bijzonder is dat de Beek ook onder de Singelgracht doorstroomt.

Er is echter nog een zijarm van de Beek die bovengronds blijft. Deze stroomt door de Archipelbuurt, verdwijnt onder het Nassauplein even onder de grond, om bij de Nassaulaan weer zichtbaar te worden. Deze zijtak stroomt bij de Boogbrug van Koning Willem II in de Haagse Singelgracht.

Een wandeling langs de Beek tussen Kijkduin en Vredespaleis is de moeite waard..

CORONAVIRUS

De aankondiging van premier Mark Rutte roept vragentekens/onzekerheid op bij een hoop mensen. Wij zijn gewoon geopend, gemaakte reserveringen vinden doorgang en u bent meer dan welkom.

Wij zullen zoals altijd hygienisch werken en er extra op attent zijn.aanbieding